Aan het begin van het brugklasjaar wordt voor alle leerlingen een uitgebreide screening Nederlands, Engels en rekenen verzorgd. Op basis van de resultaten wordt in overleg met ouders/verzorgers, mentor en leerling zo nodig gedurende enkele weken extra begeleiding Nederlands, Engels en rekenen aangeboden. Deze begeleiding start in periode 1. De effecten van de extra ondersteuning worden tussentijds getoetst en na afloop geëvalueerd. Mocht blijken dat nadere begeleiding nodig is, dan kan de begeleiding individueel worden voortgezet.
Als er aanwijzingen voor dyslexie zijn, dan gaan we in gesprek hierover om een beeld te krijgen. Het kan zo zijn dat er wordt geadviseerd om een dyslexieonderzoek bij een extern instituut te laten uitvoeren. De kosten die hieraan verbonden zijn, moeten door de ouders/verzorgers betaald worden.
Binnen College Hageveld zijn een remedial teacher/dyslexiecoach en een dyslexiecoach werkzaam. Het schoolbeleid is erop gericht, leerlingen met een officiële dyslexieverklaring, extra faciliteiten en gericht tips te geven. Dyslexie alléén mag geen belemmering zijn voor het volgen van de vwo-opleiding op Hageveld. Aan het begin van het schooljaar zijn er groepsbijeenkomsten voor leerlingen met dyslexie van klas 1 en 2 waarin de faciliteiten op Hageveld, die in een dyslexiegids zijn verzameld, worden toegelicht.
Als de leerling op basis van deskundig extern onderzoek een dyslexieverklaring heeft gekregen, worden de adviezen en de extra faciliteiten die daaruit voortvloeien, opgenomen in Magister. Eindexamenleerlingen met een dyslexieverklaring mogen op aangepaste wijze examen doen, zoals vermeld in artikel 55 van het Eindexamenbesluit.
Het doel van de remedial begeleiding is het tijdelijk ondersteunen van de leerling met een ondersteuningsbehoefte op het gebied van Nederlands, moderne vreemde talen, rekenen en wiskunde, zodat hij/ zij uiteindelijk weer in staat is zelfstandig en succesvol onderwijs te volgen. De duur van de begeleiding is afhankelijk van de ondersteuningsbehoefte van de leerling.