Rubrieken
Populaire artikelen

7.11 Uitvoerend en toezichthoudend bestuur

Good Governance


Hageveld kent een one-tier board-bestuursmodel. Dat betekent dat binnen het bestuur zowel het uitvoerend bestuur als het toezichthoudend bestuur vertegenwoordigd zijn. Met ingang van 1 augustus 2019 vormt de rector-bestuurder het uitvoerend bestuur en vormen de overige bestuurders het toezichthoudend bestuur.

Hageveld voldoet aan de Code Goed Onderwijsbestuur.

Toezichthoudend bestuur

Samenstelling
Het toezichthoudend bestuur heeft het gehele jaar 2022 bestaan uit vijf personen. Freek Klyzing heeft op 1 september 2022 vanwege het aanvaarden van een nieuwe functie zijn werkzaamheden neergelegd. Het toezichthoudend bestuur heeft in zijn plaats Peter Heemskerk benoemd.

Zittingstermijnen Toezichthoudend bestuur

 

Naam

Benoemingsdatum

Herbenoeming

Termijn

Thessa van der Windt

07-01-2017

07-01-2024*

2e

Remy Kluizenaar

22-02-2016*

-

3e

Suzanne Niedenzu

06-12-2017

06-12-2025

2e

Bart van Loon

26-09-2018

26-09-2026

2e

Peter Heemskerk

01-09-2022

01-09-2026

1e

* Met de statutenwijziging per 1 augustus 2019 zijn de zittingstermijnen van de leden van het toezichthoudend bestuur verlengd van drie naar vier jaar. In 2020 heeft het toezichthoudend bestuur besloten alle lopende termijnen – indien dit mogelijk was binnen de maximale zittingsduur van acht jaar – te verlengen naar vier jaar.

Hoofd- en nevenfuncties Toezichthoudend bestuur

Naam

Functie

Aandachtsgebied

Functie en nevenfunctie

Thessa van der Windt

Voorzitter

Juridisch, governance, medezeggenschap

Advocaat O2 Legal

Lid gemeenteraad Haarlem

Lid METC NKI-AvL

Lid METC Leiden-Den Haag-Delft

Vice-voorzitter RvT Pro Senectute

Vice-voorzitter RvT Gemiva-SVG

Remy Kluizenaar

Secretaris

Personeelsbeleid, PR/communicatie, marketing

 

Suzanne Niedenzu

 

Personeelsbeleid, Innovatie, ICT

Directeur IT & Facilitair Nederlandse Zorgautoriteit

Bart van Loon

 

Financiën, duurzaamheid, risicomanagement

Partner KPMG Governance Risk & Compliance

Peter Heemskerk

 

Onderwijs, kwaliteitszorg,

onderwijsproces,

onderwijsresultaten,

schoolklimaat

 

Docent/ programmamanager HvA


Beloning Toezichthoudend bestuur
De leden van het toezichthoudend bestuur hebben in 2022 per persoon een vergoeding ontvangen van EUR 1.700,-- op basis van 12 maanden. Leden die tussentijds toe- of uittraden, hebben een pro rata bedrag ontvangen.

Tegenstrijdig belang
Er hebben zich in 2022 geen situaties voorgedaan waarbij sprake was van een tegenstrijdig belang. Een minderheid van de leden van het toezichthoudend bestuur heeft een  kind op school. Het toezichthoudend bestuur bespreekt regelmatig op welke wijze voorkomen kan worden dat dit tot belangenconflicten leidt. Het is de bedoeling om bij het werven van nieuwe leden van het toezichthoudend bestuur ervoor te zorgen dat een meerderheid geen leerlingen op school heeft.

Werkwijze
Het toezichthoudend bestuur heeft in 2022 zeven keer vergaderd.  Het toezichthoudend bestuur heeft in 2022 een zelfevaluatie gedaan.

Het bestuur maakt jaarlijks een jaaragenda op. Voorafgaand aan elke bestuursvergadering bespreken rector-bestuurder en voorzitter de agenda. Daarnaast hebben rector-bestuurder en voorzitter eenmaal per zes weken overleg over de lopende zaken. De voorzitter informeert de andere leden van het toezichthoudend bestuur over hetgeen is besproken. Het bestuurslid met het aandachtsgebied financiën heeft regelmatig overleg met rector-bestuurder en de conrector financiën over de financiële zaken.

Het toezichthoudend bestuur heeft elke vergadering aandacht voor het financiële reilen en zeilen van Hageveld. Daarnaast bespreekt het toezichthoudend bestuur eenmaal per jaar de jaarrekening met de accountant. Verder heeft het toezichthoudend bestuur rondom de interim-controle tussentijds contact met de accountant.

Contact met de organisatie
Het toezichthoudend bestuur heeft aan het eind van het schooljaar 2022-2023 een bijeenkomst gehad met de MR. Daarbij is onder meer gesproken over de  schoolorganisatie en het toetsbeleid van de school.

Het toezichthoudend bestuur is regelmatig aanwezig bij de schoolactiviteiten om een idee te krijgen hoe de school functioneert.

 

Terug