Rubrieken
Populaire artikelen

5.3 Voor welke leerling is VIA?

VIA is geschikt voor leerlingen die anders willen én kunnen leren. We hanteren voor VIA geen IQ-grens. Een test is niet verplicht. Van veel VIA-leerlingen is het IQ wel bekend. Daaruit blijkt dat de meerderheid wel een IQ van 130+ heeft (zeer begaafd). Een deel van de leerlingen heeft een IQ dat past bij ‘uitzonderlijk begaafd’ (145+).
De manier van leren en werken is vooral geschikt voor hoogbegaafde leerlingen (met een vwo(+)-advies) die het fijn vinden te leren door het maken van grote opdrachten. De stof die niet in de grote opdrachten terug komt wordt in compacte vorm aangeboden. Je moet dus over een grote leerhonger beschikken (of die moet je weer terug willen krijgen), een brede interesse hebben en dingen die moeilijk voor je zijn aan willen gaan.
Zelfsturing is erg belangrijk als je naar VIA gaat. Zelfsturend zijn betekent dat je dingen zelf wilt uitzoeken, vragen stelt, niet afwacht en eigenaar van je eigen leren kunt en wilt zijn. Je werkt veel samen en moet fouten durven maken (want dan ben je echt aan het leren). Als je jezelf hierin herkent, kom dan naar de VIA Hageveld Experience. Deze wordt gehouden in december en januari of februari van elk schooljaar.
Terug
Documenten