Rubrieken
Populaire artikelen

7.2 Schoolbijdragen

Hageveld vraagt de ouders een vrijwillige ouderbijdrage om zaken te bekostigen die niet binnen de Rijkssubsidie vallen. Gezien de recente bekendmaking van de aangescherpte regels voor de vrijwillige ouderbijdrage is de vrijwillige ouderbijdrage per 14 september aangepast waarbij de bijdrage voor de kluisjeshuur wordt verrekend met termijn 2 en 3 of teruggestort als het gehele bedrag al is voldaan. 

De vrijwillige ouderbijdrage bestaat uit drie categorieën.

• Categorie 1 betreft de kosten voor extra leer- en lesvoorzieningen. Deze is voor schooljaar 2023-2024 vastgesteld op € 208,00 per jaar.

• Categorie 2 betreft de kosten voor het gebruik en instandhouding van de unieke voorzieningen die ons gebouw en landgoed bieden en een toegevoegde waarde hebben voor ons onderwijs. In 2001 werd de school noodgedwongen eigenaar van het achterste gedeelte van het gebouw en voor een groot deel van het landgoed zelf. Voor het in stand houden hiervan ontvangen wij geen overheidsbijdrage. De bijdrage is voor schooljaar 2023-2024 vastgesteld op € 131,00 per jaar.

De bedragen van categorie 1 en 2 worden jaarlijks geïndexeerd op basis van het prijsindexcijfer van het CBS. Voor het voortzetten van de huidige hoge kwaliteit van ons onderwijs op de huidige locatie is uw bijdrage belangrijk. 

• Categorie 3 betreft de schoolkosten zoals groepsdagen, excursies, kluishuur en sportieve en culturele activiteiten in schoolverband.

De schoolkosten zijn verbonden aan de daadwerkelijke uitgaven voor uw zoon/dochter en worden ieder schooljaar voor elke jaarlaag opnieuw vastgesteld. Met ingang van schooljaar 2023-2024 staan literatuurboeken en klassieke romans niet meer in deze lijst; deze boeken worden door school aangeschaft en worden uitgeleend aan de leerlingen.

• Categorie 4 betreft VIA Hageveld. Deze extra bijdrage wordt gevraagd om de bijzondere faciliteiten van VIA Hageveld te kunnen blijven voortzetten. Aan het begin van het schooljaar hebben wij gecommuniceerd dat deze extra vrijwillige ouderbijdrage € 600,- bedraagt voor schooljaar 2023-2024 en dat wij voor de schooljaren erna opnieuw zullen vaststellen hoe hoog deze bijdrage zal zijn. Wij zijn blij u te kunnen mededelen dat wij van het Samenwerkingsverband extra gelden ontvangen, aangevuld met extra middelen uit de eigen begroting. We kunnen daarmee de extra vrijwillige ouderbijdrage van VIA verlagen naar € 250,- voor schooljaar 2023-2024. Vanaf komend schooljaar zullen wij géén extra bijdrage meer vragen voor de extra faciliteiten en begeleiding bij VIA.

 Wiscollect

Hageveld factureert vanuit WisCollect. Aan de start van de schoolcarrière van uw kind kunt u aangeven of u categorie 1 en/of 2 wilt betalen. Categorie 3 betreft leerling gerelateerde kosten en liggen in principe vast. Er wordt standaard in 3 termijnen gefactureerd en ter betaling aangeboden. Mocht u een andere keuze wensen, dan kunt u contact opnemen met de financiële administratie van Hageveld. Uw keuze wordt voor de gehele schoolperiode van uw kind geregistreerd. In het begin van elke schooljaar kunt u bij de administratie van de school aangeven dat u uw keuze van de te betalen categorieën en/of de keuze van het aantal termijnen wilt wijzigen.

Een overzicht van de incasseringsdata is hier te vinden.

Nieuwe wetgeving
Per augustus 2021 is de wetgeving over de vrijwillige ouderbijdrage aangescherpt. Het niet betalen van ouderbijdragen leidt niet tot uitsluiting van een leerling van een activiteit of programma die door de school wordt georganiseerd. Om ervoor te zorgen dat elke leerling aan elke activiteit kan meedoen wordt een solidariteitspot opgebouwd. Elke ouder betaalt voor elk kind in schooljaar 2023-2024 €4,- als bijdrage voor deze pot.
Bij een te groot beroep op deze pot kan de school besluiten een activiteit of programma geen doorgang te laten vinden. Om dit in beeld te krijgen wordt aan het begin van het schooljaar en/of elke extra excursie of activiteit waar kosten aan zijn verbonden aan de ouders gevraagd aan te geven of zij al dan niet voor een bepaalde activiteit wensen te betalen.  Zie ook paragraaf 7.4, 7.5 en 7.6.

Medezeggenschapsraad
De ouderbijdragen worden jaarlijks ter goedkeuring aan de Medezeggenschapsraad voorgelegd. De besteding van de gelden wordt ieder jaar verantwoord in een financieel verslag, dat wordt voorgelegd aan de Medezeggenschapsraad.

Terug